Auto

Auto’s naar Nederland importeren: Een gids voor beginners

Auto Importeren

Denk je eraan om een auto naar Nederland te importeren? Of je nu een particulier bent of een ondernemer, het importeren van een auto kan een complex proces zijn. In deze blog lopen we je door de stappen die bij het importeren van een auto naar Nederland komen kijken, inclusief hoe je de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) of autobelasting moet berekenen.

Allereerst moet je beslissen of je een nieuwe of tweedehands auto wilt importeren. Als je een nieuwe auto importeert, moet je BPM betalen over de volledige aankoopprijs, inclusief eventuele extra’s zoals navigatiesystemen of zonnedaken. Als je een tweedehands auto importeert, is de BPM gebaseerd op de waarde van de auto op het moment van import.

BPM Taxatie

Om de BPM te berekenen, moet je gebruikmaken van de BPM-calculator van de Belastingdienst. Deze calculator houdt rekening met de leeftijd van de auto, de motorinhoud en de CO2-uitstoot, evenals eventuele kortingen of vrijstellingen. Je kunt ook een BPM Taxatie laten uitvoeren door een professionele taxateur. Dit is in veel gevallen voordeliger.

Zodra je de BPM hebt berekenend, moet je deze binnen drie maanden na het importeren van de auto betalen. Je kunt de BPM online betalen of bij een bank of postkantoor.

Naast de BPM moet je ook BTW (belasting over de toegevoegde waarde) betalen over de auto als je deze voor zakelijke doeleinden importeert. Als je de auto voor persoonlijk gebruik importeert, ben je vrijgesteld van BTW.

Voordat je een auto kunt importeren, moet je ook zorgen dat deze voldoet aan de Nederlandse veiligheids- en milieu standaarden. Dit kan betekenen dat je aanpassingen aan de auto moet maken of een conformiteitscertificaat moet verkrijgen.

Importeren uitbesteden

In het algemeen kan het importeren van een auto naar Nederland een tijdrovend en complex proces zijn. Maar met zorgvuldige planning en een grondige kennis van de regels en voorschriften, is het mogelijk om succesvol een auto naar Nederland te importeren.

Wil je even sparren met iemand die je meer kan vertellen over het importeren van auto’s en de bijbehorende BPM Taxaties? Neem dan vrijblijvend contact op met Autotaxatie Cartax