De stukadoor, wat je moet weten over zijn vakmanschap!
De stukadoor, wat je moet weten over zijn vakmanschap!
De stukadoor is een professionele vakman met kennis. Het is belangrijk te weten dat je met een stukadoor te maken hebt met iemand die verstand van zaken heeft. Het is meer dan enkel stucwerk. Nog op zoek naar een stukadoor Almere? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over het vak van een stukadoor.
Wat doet een stukadoor?
Stukadoorswerk is nooit hetzelfde. Klanten en opdrachtgevers hebben altijd andere wensen en daarnaast is er vaak overduidelijk sprake van verschillen in smaak wanneer het aankomt op het inrichten van het huis of het bedrijf. Een stukadoor luistert naar wat je wilt en geeft eerlijk advies over wat er gestukt moet worden en waarom. Het doel is om het door middel van stucwerk het interieur te verfraaien of te vernieuwen. Daarnaast heeft stucwerk ook een beschermende factor voor alles wat er onder het stucwerk zit.
Stukadoor zijn is een beroep dat echt wel technisch is. Er wordt geadviseerd of het technisch haalbaar is om bepaalde opdrachten te kunnen vervullen of niet. Hierbij kan worden gedacht aan restauratie van bepaalde monumentale gebouwen of panen waarbij verstand van techniek een nog grotere rol speelt dan bij moderne panden. Stukadoorswerk is precisiewerk, een goede voorbereiding is daarom noodzakelijk. Je kunt zelf wellicht ook al het een en ander doen om het de stukadoor zo makkelijk mogelijk te maken.
Hoe gaat de stukadoor te werk?
Op een raapbord wordt als eerste de stucspecie neergelegd. Dit wordt gedaan door middel van speciaal gereedschap. Vervolgens wordt er met een houten spaan de specie op de benodigde plekken waar gestukt moet worden aangebracht. De specie wordt vervolgens gladgestreken door middel van een schuurbord. Nadat het stucwerk helemaal af is moet het drogen op een natuurlijk manier. De omgevingstemperatuur, de dikte van het materiaal en de samenstelling van het stucwerk hebben allemaal grote invloed op de droogtijd. Daarnaast spelen ventilatie en luchtvochtigheid ook een rol. Kijk dus of je deze factoren kunt optimaliseren voordat de stukadoor aan het werk gaat. De verwarming aanzetting is echter niet aan te raden. Drogen mag namelijk niet te snel gaan en het moet altijd geleidelijk. Het is al helemaal af te raden wanneer de hoogzomer- is. Laat er gewoon de nodige tijd overheen gaan, het duurt zo lang als het duurt. Wanneer de wand niet goed is gedroogd dan kunnen er scheurtjes in het werk ontstaan. Dat is uiteraard niet wat je wilt hebben.