Lifestyle

Beweeg ik voldoende?

Beweeg ik voldoende?

Veel mensen denken per dag voldoende beweging te hebben, maar is dat ook het geval? In het onderzoek van I&O Research staat beschreven dat 68% dénkt voldoende te bewegen en dit maar bij 42% daadwerkelijk het geval is!

Beweegrichtlijnen
Wanneer beweeg je nu voldoende? Dat varieert per persoon, waardoor het lastig is een richtlijn voor iedereen gelijk te trekken. Het hangt namelijk af van je gewicht en hoeveel je dagelijks al beweegt door bijvoorbeeld je werk. Wel is het zo, dat bijna iedereen meer zou mogen bewegen.
Volgens de beweegrichtlijn zouden volwassenen ten minste wekelijks 2,5 uur matig intensieve beweging moeten hebben. Voor kinderen geldt dagelijks minimaal een uur matig intensief bewegen.
Om de 2,5 uur te halen wordt aanbevolen dit de verspreiden over de week door bijvoorbeeld 5 dagen een half uur matig intensieve beweging te hebben. Denk hierbij aan wandelen op tempo of fietsen. Daarbij wordt geadviseerd om minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten zoals hardlopen, balsport en/of fitness uit te voeren. Voor ouderen het liefst gecombineerd met balansoefeningen.

Voordelen voldoende beweging
Voldoende bewegen is belangrijk voor onze gezondheid en brengt veel voordelen met zich mee.
Bewegen is voor iedere leeftijd van groot belang en even gezond. Het risico verlagen op hart- en vaatziekten is vooral voor volwassenen en ouderen een goed motief voor voldoende beweging.
Ook is gebleken dat voldoende beweging het risico op diabetes en depressieve symptomen verlaagt.
Dat meer bewegen altijd beter is klopt, het blijkt dat hoe meer je beweegt hoe hoger de gunstige effecten ervan zullen zijn. Voor ouderen is voldoende beweging tevens van belang om de botdichtheid, spierkracht en loopsnelheid te verbeteren. Hierdoor gaan ze minder snel achteruit en neemt het risico op botbreuken af.

Tips om aan voldoende beweging te komen
• Vind de sport die bij jou past. Is fitnessen niets voor jou, zoek dan een andere sport die je wel leuk vindt. Er zijn onwijs veel keuzes in sport dus er zal altijd iets tussen zitten wat bij je past. Vaak helpt sporten op jouw favoriete muziek ook voor extra motivatie.
• Bouw het rustig op. Wanneer je de verwachtingen in één keer heel hoog inzet, is de kans groot dat je het opgeeft. Begin met kleine doelen en bouw dit steeds verder uit. Zo kan het lichaam en jijzelf wennen aan de nieuwe belasting.
• Plan je beweegmomenten in. Door sport of andere beweegmomenten in je agenda te plannen heb je overzicht en houvast.
• Zoek een partner die mee gaat wandelen of sporten. Samen is toch leuker dan alleen!
En daarbij kun je elkaar motiveren.
• Pak wat vaker de fiets of ga vaker te voet bijvoorbeeld boodschappen doen.

Wil je graag medisch advies over welke oefeningen voor jou goed zijn? Het kan zijn dat je behoefte hebt aan zekerheid of dat je met een blessure/aandoening kampt. Bij Fysio Jansen in Deurne kun je terecht om hier advies in te krijgen of om je aan te sluiten bij een van onze Fysio Fitness groepen!