Lifestyle

Collageen: risicofactoren en voeding

Collageen is een verzamelnaam voor verschillende bindweefselcellen. Het is het eiwit dat je lichaam een elkaar verbindt. Na het 25ste levensjaar neemt de productie van collageen in het lichaam af. Zo rond de 35 beginnen de gevolgen hiervan zichtbaar te worden.

Naast het normale proces van achteruitgang zijn er ook een aantal factoren bekend die het verlies van collageen versnellen. Op sommige factoren heb je zeer weinig invloed, zoals de lagere hormoonproductie tijdens en na de menopauze. Ook ziekte en de behandeling daarvan (denk bijvoorbeeld aan behandelingen bij kanker) kan een slechte invloed hebben op de hoeveelheid collageen in je lichaam.

Andere factoren zijn wel degelijk te beïnvloeden. Denk maar aan overmatige blootstelling aan de zon, luchtvervuiling en gifstoffen die vrijkomen bij het roken. Ook stress en extreme fysieke inspanningen zijn factoren die een verhoogd gehalte aan vrije radicalen tot gevolg hebben. Deze vrije radicalen hebben een vernietigend effect op de collageenvoorraad van het lichaam.

Het is dan ook belangrijk om goede keuzes te maken om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van vroegtijdige veroudering. Behalve het voorkomen en vermijden van de hierboven genoemde risicofactoren is het ook belangrijk om een goed eetpatroon te hebben. Op die manier voorzie je je lichaam van zowel collageen als andere bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om tekenen van veroudering en aftakeling te voorkomen.

Collageen in voeding
Je kunt door middel van slimme keuzes wat betreft voeding de hoeveelheid collageen waar je lichaam over kan beschikken verhogen. Er zijn namelijk diverse voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen. Door voldoende van deze producten te eten kun je je lichaam ondersteunen om de huid zo lang mogelijk stevig, fris en elastisch te houden.

Dierlijke producten
Vooral vlees van runderen en varkens, maar ook gevogelte, levert je lichaam eiwitten en collageen. Dat geldt ook voor de huid en botten die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld bouillon van te trekken. Van botten wordt ook gelatine gemaakt. Dit bestaat voor 90% uit derivaten van collageeneiwitten.

Vis bevat minder collageen dan vlees, maar vette vissoorten zoals zalm en tonijn leveren wel omega 3-vetzuren. Deze vetten helpen om de membranen van je huidcellen te beschermen.

Groente en fruit
Alle soorten groente en fruit zijn nuttig voor het lichaam. Rode vruchten en groentes zijn rijk aan lycopeen. Dit is niet alleen een uitstekende antioxidant, maar ondersteunt het lichaam ook om de productie van collageen te verbeteren. Groente- en fruitsoorten zijn ook rijk aan andere oxidanten, die vrije radicalen bestrijden en de vorming van rimpels helpen tegengaan.

Daarnaast is vitamine C essentieel. Een paar voorbeelden van fruitsoorten die rijk zijn aan deze vitamine zijn sinaasappelen, grapefruit en kiwi’s maar ook grapefruit, guave en ananas.