Vakantie

Onderzoek reischeck.nl: Vakantie naar Portugal op vakantie in 2024/2025?

Portugal is een vakantieparadijs. Men kan er genieten van het weer, het heerlijke eten, de cultuur en de prachtige stranden. Een all inclusive reis is dé mogelijkheid daartoe. Zowel de steden als het platteland zijn de moeite van het ontdekken waard. De oudste sporen van beschaving dateren van 10.000 jaar geleden. Kelten en Lusitaners zijn de eerste bewoners geweest. In dit artikel lees je alles over het onderzoek van reischeck.nl naar de mooiste reisbestemmingen, waaronder natuurlijk de Portugese Algarve; een geweldige plek voor jong en oud!

Meer informatie over een vakantie naar Portugal

De Romeinen hebben natuurlijk ook hun sporen achtergelaten in 600 jaar bezetting. Nadat de Moren uit Afrika het land bezetten werd Portugal zelf een koloniale macht. Het heerste over de wereldzeeën. Brazilië werd een Portugese bezitting en Lissabon was het belangrijkste handelscentrum van Europa. Napoleon kreeg het in handen en het land verloor zijn kolonie Brazilië. In 1910 werd de republiek uitgeroepen. In 1926 volgde een staatsgreep en Salazar vormde een fascistische dictatuur. In 1968 moest hij de macht uit handen geven. In 1986 werd Portugal volwaardig lid van de EU. De kolonies werden één voor één onafhankelijk en stuivertje wisselend is nu de socialistische regering aan de macht. Door de kolonisatie in het verleden kent het land een grote diversiteit aan nationaliteiten. De taal is Portugees. Met Engels komt men ook ver. De zomers in Portugal zijn lang, warm en droog. De winters zijn, door de ligging aan de Atlantische Oceaan, koel, ongeveer 10 graden. Het overgrote deel van de Portugezen is katholiek. Het wegennet is goed onderhouden, maar het spoorwegnet is niet erg uitgebreid. De luchthavens zijn Lissabon, Porto en Faro. Portugal is een goedkoop land. De euro is hier veel meer waard dan in Nederland. De Algarve is de meest bezochte streek. Het volksvoedsel is vis. In het binnenland vind je de arme keuken met heerlijke stoofpotten van geiten- en lamsvlees. De wijnen van Portugal zijn befaamd, evenals de Port.

Leuke steden en bezienswaardigheden in Portugal

Lissabon, de witte stad, ligt aan de Taag tussen de heuvels. Baxia is het centrum van de stad. De Arco Trionfal is de toegang tot het centrum. Het opvallendste bouwwerk is de Elevador do Carmo, een metalen lift die de benedenstad met de bovenstad verbindt. De oudste wijk is Alfama, met bochtige straatjes en kleurige huizen. Na het vallen van de avond hoort men in de cafés de fadomuziek. Het Mosteiro dos Jerónimos in de wijk Belem heeft graven van koningen en van Vasco Da Gama. De Docas is het uitgaanscentrum aan de Taag, waar veel pakhuizen tot horeca zijn verbouwd. Sintra is een stad met vreemde paleizen, o.a. het Palácio Nacional da Pena. En het Castelo dos Mouros, een Moorse burcht uit de 8e eeuw.

Ontdek de mooiste Portugese kustgebieden

De Algarve beslaat de zuidelijke breedte van Portugal. Het oostelijk deel is beschermd natuurgebied. Vele vogelsoorten nestelen daar. De bekende kust met zijn zandstranden ten westen van Faro is voor de toeristen. De badplaats Faro zelf, omgeven door een middeleeuwse muur, heeft prachtige kerken, waar onder de kathedraal. Romeinse ruïnes zijn ook te bezichtigen. In de omgeving ligt Omega Parc (dierentuin) en de Zoomarine, een dolfinarium. Aquashow in Quarteira en Krazy World zijn attractieparken voor de jeugd. In de Algarve zijn vele maneges waar men kan paardrijden. Golfcourses zijn er te over. In Villamoura zijn er meerdere. In Lagos zijn prachtige kerken. Het gouverneurspaleis is ook de moeite waard het fort en de oude slavenmarkt. In Tavira kan men wandelen tussen de middeleeuwse huisjes met hun prachtige gotische ramen en deuren. Porto ligt aan de oevers van de Douro, Het oude centrum staat op de wereld erfgoed lijst. Veel historische gebouwen zijn te bezichtigen, waaronder de 13e eeuwse Igreja da Sé uit de 13e eeuw. De zuidoever van de Douro is het centrum van de porthandel.